FIFA Világkupa

December 14, 2022

2022-es labdarúgó-világbajnokság elődöntői – Franciaország–Marokkó

Ádám Kovács
WriterÁdám KovácsWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

A 2022-es labdarúgó-világbajnokság elődöntői szerdán folytatódnak az Al Bayt Stadionban egy olyan mérkőzéssel, amelyről kevesen gondoltunk volna ebben a szakaszban, mivel a visszatérő bajnok Franciaország a torna kinyilatkoztatásával – Marokkóval – mérkőzik meg.

2022-es labdarúgó-világbajnokság elődöntői – Franciaország–Marokkó

A világ egyik legjobb támadását a torna eddigi legvalószínűtlenebb védekezésével szembesítve minden bizonnyal szikrák szállnak majd fel, amikor a francia csapat megpróbálja bejutni a második egymást követő vb-döntőjébe, Marokkó pedig folytatni szeretné történelmi szereplését. egészen a dicsőségig.

Alulmaradók vagy óriási gyilkosok?

Nagyon kevesen vannak, akik őszintén állíthatják, hogy Franciaország vs Marokkó a világbajnokság zárójelében szerepel a bajnokság kezdete óta. 

Marokkó nemcsak a világ 22. legjobbjaként érkezett Katarba – 250,00-as szorzóval a torna megnyerésére –, hanem az egész verseny egyik legnehezebb csoportjába is besorolták. A másik meglepetés elődöntős Horvátországgal és Belgiummal – amely akkoriban a világranglista 2. helye volt – nem tűnt túl sok útnak Marokkó számára, hogy továbbjusson a csoportkörön.

Az észak-afrikai csapat azonban lenyűgözött az első meccsén, ahol a lenyűgöző védekezésnek köszönhetően nulla-nullra zárta Horvátországot. Ezt követően óriási felfordulást okoztak, amikor 2:0-ra szétszedték az öregedő belga csapatot, és később megszerezték csoportjuk első helyét Kanada ellen.

Ha a tornájuk ott véget ér, az már lenyűgöző teljesítményt jelentett volna a marokkói csapat számára. Azonban messze nem készültek el.

Marokkó egy spanyol csapattal mérkőzött meg, amely nagy várakozásokat támasztott a mélyrepülésre, és 120 percig sikerült sakkban tartania őket, és egy lenyűgöző tizenegyes után továbbjutott.

A spanyolok kiárusítása után Marokkó Portugáliával mérkőzött meg a negyeddöntőben. Mivel Portugália határozottan 6:1-re nyert Svájc ellen, a várakozások szerint a portugál támadás túl sok lesz az Atlasz Lions számára.

Az afrikai csapat azonban ismét bebizonyította, hogy a nem hívők tévedtek, hiszen sikerült a Seleção das Quinas csapatát az egész meccsen láncban tartani, miközben egy saját gólt is sikerült megszerezniük, így a rendes játékidőben 1-0-ra vezették a meccset. Ezzel a győzelemmel Marokkó lett az első afrikai csapat, amely bejutott a bajnokságba Világbajnokság elődöntői.

Bejuthat Franciaország egymást követő döntőbe?

Mit mondjunk erről a francia oldalról, amit még nem mondtak el? A visszatérő bajnokok nemcsak lerázták magukról a visszatérő Bajnokok átkát azzal, hogy egészen az elődöntőig jutottak, de ezt úgy tették, hogy rendszeresen úgy néztek ki, mint a torna legjobb csapata.

A gazdagok kínos helyzetéről tanúskodik, hogy Franciaország büszkélkedhet a válogatottságban, hogy még több mint fél tucat első csapatjátékos sérültje ellenére is, a Les Bleus a kupa során bármikor hiányzott minden osztályból.

Sokan aggódtak, amikor az Aranylabdát győztes Karim Benzemát néhány héttel a kezdete előtt kizárták a versenyből, mivel ő volt a francia támadás egyik kulcsfigurája. Könnyen vitatható azonban, hogy jelenléte nem nagyon hiányzott, mivel Oliver Giroud és Mbappe is megerősítette a góllövő feladatait távollétében, és összesen 9 gólt szereztek.

Az Anglia elleni küzdelem a negyeddöntőben egyértelműen Franciaország eddigi legnagyobb próbatétele volt. Noha a meccs végén egy kihagyott tizenegyes lehetett a különbség, Franciaország valójában soha nem nézett ki a kiesés veszélyében a döntetlen során.

A 17. percben Tchouameni távoli találatával megnyílt az állás, Franciaország irányította a mérkőzés nagy részét, és újra és újra meghiúsította az angolok támadójátékát. 

Az 52. percben azonban úgy ítélték meg, hogy Sakát a francia gólkirály, Tchouameni buktatta a területen, így Harry Kane-nek lehetősége nyílt tizenegyes gólra váltására és kiegyenlíteni a játékot. A mérkőzés ezt követően kibontakozott, és mindkét csapatnak voltak nagy lehetőségei, hogy előnybe kerüljenek, miközben Saka tovább szította a káoszt a jobb szélen.

A 78. percben Franciaország végre megtörte a holtpontot, amikor egy sikertelen szöglet visszakerült a területre, ahol Giroud fejelte el a labdát Pickford mellett, ezzel ismét vezetéshez juttatta Franciaországot.

Angliának még egy óriási utolsó esélye lenne az egyenlítésre, amikor Hernandez megmagyarázhatatlan módon a Mount NFL-stílusú játéktéren belül ütötte meg a labdát, és ezzel Anglia újabb büntetést kapott. Ezúttal azonban nem úgy történt, hogy Harry Kane a léc fölé lőtte a labdát, és véget vetett Anglia törekvéseinek.

Noha egy gól nagy valószínűséggel hosszabbításba sodorta volna a meccset, Franciaországnak soha nem volt gólja ellenük az egész meccsen, és Saka jobbszélső próbálkozásai ellenére sem számított igazán a meccs elvesztésének veszélyére.

Kedvencek vagy esélytelenek? Támadás vagy védelem?

A marokkói védelem, miután öt meccsén csak egy gólt kapott, a nemzetközi futball egyik legtehetségesebb és legfegyelmezettebb csapatának bizonyult. A Kanada elleni öngóltól eltekintve nem kaptak gólt egész futamuk során.

Míg az előző kieséses körben sikerült az a lenyűgöző bravúr, hogy bezárták a spanyol és portugál támadókat, a marokkói védelem az eddigi legnagyobb kihívással néz szembe Franciaország ellen. A francia offense – Benzema nélkül is – az egyik leghalálosabbnak és legtehetségesebbnek bizonyult az egész torna során, meccsenként átlagosan 2,2 gólt szerzett.

Végső soron ennek a meccsnek a kulcsa az lesz, hogy Marokkó képes-e elég hosszú ideig semlegesíteni a francia védelmet ahhoz, hogy saját gólt szerezzen, vagy büntetőkig vigye a játékot, és reménykedjen az újabb csodában.

Bár minden bizonnyal nagy parancs Marokkó számára, hogy ezt lehozza, a 4.15-ös szorzó a PafnálA döntőbe jutó Marokkó jó ár-érték aránynak tűnik azok számára, akik szeretik a Hamupipőke történetet.

About the author
Ádám Kovács
Ádám Kovács
About

Ádám, aki Szegeden született és Budapesten csiszolódott, a modern magyar online kaszinó rajongók úttörője. Ötvözi a hagyományos játékokat a digitális pezsgéssel, így hidat ver a magyar szerencsejáték múltja és jelene között.

Send email
More posts by Ádám Kovács
undefined is not available in your country. Please try:

Legújabb hírek

Merüljön el az izgalomban: Keeneland közelgő Doubledogdare Stakes választásai
2024-04-18

Merüljön el az izgalomban: Keeneland közelgő Doubledogdare Stakes választásai

Hírek