FIFA-világbajnokság – E csoport, 1. mérkőzésnap, előzetes

FIFA Világkupa

2022-11-23

Eddy Cheung

Anglia, Hollandia, Argentína és Franciaország most debütált a labdarúgás élvonalában, és itt az ideje, hogy további két örökös kedvenc kezdje meg kampányát – Németország és Spanyolország.

FIFA-világbajnokság – E csoport, 1. mérkőzésnap, előzetes

Míg az európai óriások a favoritok a következő körbe jutásért, sok meglepetésre számíts egy olyan csoportban, amely talán nem lesz olyan egyszerű, mint amilyennek látszik! Ha nem hisz nekünk, kérdezze meg Argentínát!

Németország vs Japán

Négyszeres világbajnok Németország Szerdán Japán ellen kezdik a bajnokságot, amely csapattal még soha nem találkoztak ezen a versenyen. Valójában ezek a felek mindössze kétszer találkoztak egymással – mindkettő nemzetközi barátságos mérkőzésen –, ahol Németország egy győzelemmel és egy döntetlennel veretlen maradt.

Megváltó dal

A 20. labdarúgó-világbajnokságon részt vevő Németország a 21. század egyik legsikeresebb csapata a versenyben, azóta az öt világbajnokságból négyen az elődöntőig jutott.

A 2014-es vb-bajnokok elsőként érkeznek Katarba, mint a házigazdák, akik a házigazdákon kívül kvalifikálták magukat, hiszen 10 európai selejtezőmeccséből kilencet megnyertek, és közben 36 gólt szereztek.

A 2018-as katasztrofális kampány során a csoportkörben kiesett Hansi Flick emberei ezúttal biztosan bosszút állnak, és mélyrepülést keresnek a tornán, hogy lemossák a 4 évvel ezelőtti rossz szájízt.

A minta megtörése

Eközben Japánnak nincs olyan mesés vb-történelme, mint német társaiknak. Az első versenyük még csak 1998-ban volt, bár érdemükre legyen mondva, azóta minden alkalommal sikerült nagyszínpadra feljutniuk.

Kvalifikáció a világbajnokságra csoportjában második - 7 ponttal Ausztrália előtt, és csak 1 ponttal lemaradva a mára legendássá vált szaúd-arábiai csapattól - Japán jó formában érkezett a tornára. A legutóbbi felkészülési meccsüket elveszítették Kanada ellen, de Brazília, az USA, Dél-Korea és Ghána ellen nagyon jól néztek ki egész évben.

Egy érdekes statisztika azonban Japánnal kapcsolatban, hogy az elmúlt 7 verseny mindegyikén felváltva esett ki a csoportkörben vagy a nyolcaddöntőben. Mivel Oroszországban 2018-ban bejutottak a 16. fordulóba, az a sorsuk, hogy Katarban zuhanjanak ki, vagy képesek lesznek megtörni a mintát?

Noha a német győzelem 1,44-es áron nem nagy értékű, úgy látjuk, hogy ez bonyolultabb mérkőzés, mint amilyennek papíron látszik. A németországi Betway 3,00-os áron nyerni és mindkét fél pontszámaira mindenképpen érdemes odafigyelni.

Spanyolország vs Costa Rica

A 2010-es világbajnokság bajnokai találkozzon az esélytelenebb csapattal, amely mindenkit megálmodott 2014-ről, amikor Spanyolország Costa Ricával találkozik november 22-én, szerdán a dohai Al Thumama Stadionban.

Noha ez az első alkalom, hogy ezek a csapatok találkoztak a világbajnokságon, az elmúlt évtizedben háromszor találkoztak, Spanyolország veretlenül kapott ki a csapatból, 2 győzelemmel és egy döntetlennel. A legutóbbi találkozásuk 2017-ben volt, amikor 5-tel tolták el a közép-amerikai oldalt.

Új csapat, ugyanazok az elvárások

Mivel a 2010-es tornát megnyerő vb-keretből már csak egy játékos maradt – a barcelonai Sergio Busquets –, Spanyolországnak rengeteget kellett dolgoznia csapata újjáépítésén az elmúlt években.

Ez a kemény munka azonban határozottan meghozta gyümölcsét, hiszen egy fiatal és ígéretes csapatot hoznak be a kupába, amelynek nagy törekvései vannak – a kötelezettségekkel határos –, hogy elmélyüljenek a tornán, és közben gyönyörű spanyol futballt mutassanak be.

A Vörösök ambícióik szerencséjére remek formában érkeznek a vb-re – legutóbbi 5 meccsükből négyet megnyertek, és bejutottak a VB elődöntőjébe UEFA Nemzetek Ligája néhány szilárd kijelzőről.

Míg a spanyolok inkább a labdabirtokláson alapuló támadómárkájukról ismertek, figyelemreméltó módon mindössze 3 gólt kaptak ebben az időszakban, ami azt mutatja, hogy a védekezésükön semmi kivetnivaló.

Csodálhat-e Costa Rica kétszer?

Az év 2014 volt. Az apró közép-amerikai nemzet, Costa Rica bekerült a mindenki által „halálcsoportnak” nevezett Brazíliába, ahol három korábbi világbajnoki bajnokkal kellett megküzdeniük: Uruguayjal, Olaszországgal és Angliával. Esélyük sem volt a pokolban. Costa ki?

Vagy legalábbis mindenki ezt gondolta. Így amikor Uruguayt és Olaszországot legyőzték, majd döntetlent játszottak Anglia ellen, hogy ne csak bejussanak a következő körbe, hanem a csoport élére kerüljenek, hirtelen az egész világ tudta a nevüket. 

A tündérmese azonban még nem ért véget, hiszen a 16. fordulóban Görögországot győzték le, majd végül büntetőket hajtottak végre Hollandia ellen.

Noha ez 8 évvel ezelőtt történt, és kevesebb, mint egy maroknyi ugyanaz a játékos maradt ebből a csapatból, bolond lenne Costa Ricát egy másik csoportban leszámítani, amelyről úgy tűnik, nincs dolga élve kijutni.

Ha ésszerű tétet keres, az 1,64-es 2,5 feletti jó választásnak tűnik. Ha azonban arról akar álmodni, hogy ismét megtörténhetnek a csodák, akkor Costa Rica győzelmét 25.00-ra árazzák a Betssonnál.

Legújabb hírek

FIFA-világbajnokság – E csoport, 1. mérkőzésnap, előzetes
2022-11-23

FIFA-világbajnokság – E csoport, 1. mérkőzésnap, előzetes

Hírek