FIFA Világkupa

December 12, 2022

2022-es labdarúgó-világbajnokság elődöntői – Argentína–Horvátország

Ádám Kovács
WriterÁdám KovácsWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Elérkezett a 2022-es labdarúgó-világbajnokság utolsó hete, és már csak 4 csapat maradt! 

2022-es labdarúgó-világbajnokság elődöntői – Argentína–Horvátország

A remek focival, elsöprő érzelmekkel és néhány történelmi meglepetéssel teli, fergeteges negyeddöntő után csak Argentína, Horvátország, Franciaország és Marokkó maradt versenyben a futball legáhítottabb trófeájáért.

A bajnokság előtti két favorit és két esélytelen csapat verseng a dicsőségért, és ha 2022-es labdarúgó-világbajnokság bármire megtanított minket, az, hogy bármi megtörténhet!

Last Minute komplikációk

A 82. percben Argentína kétgólos előnyt élvezett Hollandia ellen egy nagyon kiélezett és fizikális mérkőzés után. 

A 35. percben megszerezte a vezetést, miután Lionel Messi zseniális labdája révén Nahuel Molina átütötte a holland kapust, majd maga a kis zseni a tizenegyes pontjáról megduplázta a vezetést a 73. percben, de véget vetett a hollandok törekvéseinek – különösen azért, mert nem tett sok bejutást az argentin védelem ellen.

A 83. percben azonban minden megváltozott, amikor a csereként beállt Wout Weghorst Berghuis fantasztikus centerét fejelte haza, így a hollandok harci esélyt adtak. A két fél közötti ellenségeskedésnek és szabálytalanságnak köszönhetően 10 perc szünetet ítélt a játékvezető, Hollandia pedig a legjobbat hozta ki abból, hogy a mérkőzés utolsó percében egy csodálatos szettlabdát szerzett, így hosszabbításra kényszerült.

Míg Argentína továbbra is keményen szorított egy gólért, amellyel mindkét további alkalommal bejutott volna az elődöntőbe, ez nem így volt, és mindent a pontrúgások során kellett rendezni. Az Albiceste csapatának szerencséjére Martinez továbbra is megmutatta tudását a területen, a többi pedig már történelem.

Játszanak az erejükre

Néhány órával azelőtt, hogy Argentína pontrúgásból eldöntötte a sorsát, Horvátország ugyanígy megerősítette a sajátját.

Argentínával ellentétben a játéktervük nem az volt, hogy megpróbálják felülmúlni az ellenfelet. Végül is Brazília felülmúlása nagyon magas sorrend, és Horvátország tudta, hogy egy teljes támadás nem lesz jó számukra.

Így ehelyett ugyanaz volt a stratégiájuk, amivel bejutottak a negyeddöntőbe. Ugyanaz, amivel bejutottak 2018-ban a vb-döntőbe. Mindenükkel védekeznének, bezárnák a tereket és megfojtanák az ellenfelet, nem engedve nekik a játékot.

Míg Brazília mindent beledobott, hogy veszélyhelyzetet teremtsen, Horvátországnak szinte mindent sikerült visszavernie, ami az útjába került, Livaković pedig egy legendás tálcát helyezett a pálcák közé. Eközben Horvátország megpróbált ellentámadásokat indítani, amikor csak lehetséges, miközben gondoskodott arról, hogy ne hagyják magukat nyitva a szükségtelen kockázatoknak.

Ez a stratégia újra és újra megtérülne, és egészen a hosszabbításig jutna el. A 106. percben azonban Neymar egy teljesen zseniális támadójátékot rendezett, aminek következtében Brazília végül megtörte a horvát kaput.

A világon minden brazil szurkoló nyalogatta a száját, és egy lehetséges dél-amerikai „clasico”-ról álmodozott a középdöntőben, mivel Horvátország stratégiája végleg szétesett. Amire nem számítottak, az Horvátország válasza volt, hiszen tíz perccel később Petkovic kapott lehetőséget a térfél szívében történő lövésre, és egy elhajlás miatt a labda Alisson mellett a hálóba került.

Brazília minden erőfeszítése ellenére a hosszabbítás véget ér, és tizenegyespárbajhoz vezetne. Livaković azt csinálta, amihez a legjobban tud, néhány szinte emberfeletti védést és dobást hajtott végre Horvátország az elődöntőig.

Meg lehet rendezni ezt a mérkőzést büntetés nélkül?

Noha mindkét csapat a büntetőkben való jártasságuknak köszönheti továbbjutását az elődöntőbe, úgy tűnik, a két fél közül csak az egyik alapozza rájuk a teljes kieséses kör stratégiáját. 

Argentína kényelmes kétgólos előnyben volt Hollandia előtt sikerült hosszabbításba rántania őket és pontrúgásokat, de Horvátország nem sokat ártott Brazíliának a rendes játékidőben.

Ehelyett mindent beleadtak, hogy semlegesítsék őket, és megakadályozzák támadójátékukat. Megmutatták, hogy csak akkor bánthatják az ellenfelet, ha gól hátrányban vannak, és szükségük volt rá, hogy játékban maradjanak, de miután kiegyenlítettek, visszatértek a játéktervhez, hogy kiírják az idejüket. 

Ugyanazt a játéktervet fogják alkalmazni Argentína ellen? Figyelembe véve azt is, hogyan játszottak Japánnal a 16. fordulóban, Horvátország nagy eséllyel ismét büntetőkkel lőhet a legjobb esélyeként a döntőbe jutásra. Dominik Livaković jelenlegi formájában szinte butaság lenne nem.

Futballrajongóként csak egy korai gólban lehet reménykedni, ami nyitja a játékot. De ha ez nem jönne be, egy pofátlan fogadás arra, hogy Horvátország büntetőkkel nyer, nagyon szépen kifizetődik, 10.0 a Betssonnál.

About the author
Ádám Kovács
Ádám Kovács
About

Ádám, aki Szegeden született és Budapesten csiszolódott, a modern magyar online kaszinó rajongók úttörője. Ötvözi a hagyományos játékokat a digitális pezsgéssel, így hidat ver a magyar szerencsejáték múltja és jelene között.

Send email
More posts by Ádám Kovács

Legújabb hírek

Merüljön el az izgalomban: Keeneland közelgő Doubledogdare Stakes választásai
2024-04-18

Merüljön el az izgalomban: Keeneland közelgő Doubledogdare Stakes választásai

Hírek