Hírek

October 31, 2023

A középpont alakulása: Mark Williams és a kosárlabda jövője

Ádám Kovács
WriterÁdám KovácsWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Bevezetés

A kosárlabda sportág az elmúlt években jelentős modernizáción ment keresztül, különösen a középső pozícióban. Ezt az átalakulást az NBA elemzői mozgalma és az a képessége vezérelte, hogy azonosítani tudja a világ legkiválóbb tehetségeit. A hagyományos megközelítés, miszerint a kispadon nagy, de korlátozott, hét lábon álló játékosokat töltenek fel, átadta a helyét a sokoldalú játékosok új korszakának, akik támadásban és védekezésben is kiválóak.

A középpont alakulása: Mark Williams és a kosárlabda jövője

Shaquille O'Neal korszaka

A Shaquille O'Neal-korszakban a csapatok arra összpontosítottak, hogy lelassítsák a domináns centert azáltal, hogy olyan játékosokkal állították össze névsorukat, akik megfeleltek az ő méretének és erejének. Azonban még Shaq elsőszámú időszaka után is megmaradt a nagy, de korlátozott játékosokra támaszkodó stratégia. Ezeknek a játékosoknak megfelelő lepattanó-arányuk volt, de hiányzott belőlük a támadó tehetség és a lábsebesség a térben való védekezéshez.

A tempó és tér evolúciója

A kosárlabda tempós és térbeli fejlődése, valamint olyan játékosok felemelkedése, mint Stephen Curry és Damian Lillard, forradalmasította a játékot. A hárompontos lövésekre helyezett fokozott hangsúly és az utójátékok hatékonyságának hiánya a névsor felépítésének eltolódásához vezetett. A csapatok most előnyben részesítik a hátsó pályán lövőket és a játékformáló csatárokat, akik meg tudják nyújtani a pályát és meg tudják teremteni a távolságot.

The Rise of Stretch Fives

Az elülső pályás játékosoktól a hátsó pályás társaikhoz hasonló hárompontos lövési képességeket várnak el. Míg a múltban voltak olyan egyedi tehetségek, mint Bill Laimbeer és Raef LaFrentz, akik kívülről is tudtak lőni, anomáliáknak számítottak. Mára az íven túlról való lövés a központok normájává vált.

A jó minőségű Stretch Fives hiánya

Annak ellenére, hogy a hangsúly a hárompontos lövéseken van, még mindig viszonylag kevés jó minőségű ötös van az NBA-ben. Olyan játékosok, mint Brook Lopez és Karl-Anthony Towns határozták meg a poszt mércéjét, de sok center küzd azért, hogy kiváló legyen ezen a területen.

A védekezés fontossága

Míg a kintről lövés értékes, a modern centereknek védekezésben is kiválónak kell lenniük. A festék védelme és az űrben való őrzés kulcsfontosságú képességek a mai játékban a centerek számára. Az NBA nem zárta ki a nagyokat; kiiktatta az alulképzett nagyembereket. A hangsúly most azon van, hogy megtalálják azokat a centereket, akik a pálya mindkét végén hozzájárulhatnak.

Mark Williams bemutatása

Mark Williams, a fiatal center a modern központ kiváló példája. Bár lehet, hogy nem kapta meg az év újonca szavazatait, az újonc szezon második felében nyújtott teljesítménye megmutatta a benne rejlő lehetőségeket. Williams dupla-duplát átlagolt, és bebizonyította, hogy képes hatékonyan gólt szerezni.

Williams védekező képessége

A Williams nem csupán támadó fenyegetés; ő is kivételes védő. A sávon belüli jelenléte elriasztja az ellenfelet a kosár megtámadásától, tiszta, függőleges versenyei pedig edzői felkészültségéről és ügyességéről tanúskodnak. Williams jelentős szerepet játszott a Charlotte Hornets jobb védekezésében.

Williams támadó közreműködései

Támadásban Williamsnek nem biztos, hogy ugrása van, de mozgékonysága és fizikai képessége lehetővé teszi számára, hogy a pick-and-rollban remekeljen. A LaMelo Balllel való kapcsolata máris hatásos kombinációnak bizonyult. Míg a lövöldözés hozzáadása a repertoárjához javítaná támadójátékát, Williams már most is értékes eszköz.

Mark Williams jövője

Williams védekező képességeit nem szabad figyelmen kívül hagyni. A védekező szellemű edző, Steve Clifford irányítása alatt Williamsnek lehetősége van arra, hogy a liga egyik legjobb belső védőjévé váljon. Ahogy a képességei folyamatosan fejlődnek, nem lenne meglepő, ha Williams elismerést kapna az All-Defensive Team-ben.

Következtetés

A középső pozíció fejlődése a kosárlabdában megváltoztatta a csapatok névsorának kialakítását. A lövésre és védekezésre fektetett hangsúly olyan sokoldalú centerek felemelkedéséhez vezetett, mint Mark Williams. Ahogy a játék folyamatosan fejlődik, a Williamshez hasonló játékosok döntő szerepet fognak játszani a kosárlabda jövőjének alakításában.

About the author
Ádám Kovács
Ádám Kovács
About

Ádám, aki Szegeden született és Budapesten csiszolódott, a modern magyar online kaszinó rajongók úttörője. Ötvözi a hagyományos játékokat a digitális pezsgéssel, így hidat ver a magyar szerencsejáték múltja és jelene között.

Send email
More posts by Ádám Kovács
ThunderPick
2000 dollár bónusz

Legújabb hírek

Merüljön el az izgalomban: Keeneland közelgő Doubledogdare Stakes választásai
2024-04-18

Merüljön el az izgalomban: Keeneland közelgő Doubledogdare Stakes választásai

Hírek