Hírek

October 31, 2023

A maratoni teljesítmény optimalizálása üzemanyag-feltöltési stratégiákkal

Ethan Moore
WriterEthan MooreWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher
LocaliserÁdám KovácsLocaliser

Feltöltési stratégiák a maratoni siker érdekében

Amikor a paralimpikon Susannah Scaroni általános iskolába ment, hogy regisztrált dietetikus legyen, a napi étkezései megváltoztak. Ahogy többet olvasott az állóképességi sporttáplálkozás mögött meghúzódó kutatásokról, sokkal több szénhidrátot kezdett enni. És gyorsan észrevette a különbséget a teljesítményében.

A maratoni teljesítmény optimalizálása üzemanyag-feltöltési stratégiákkal

Verseny előtti táplálkozás

A Scaroni magas szénhidráttartalmú étrendet követ a kerekesszékes versenyzés nagy intenzitása és mennyisége miatt. A verseny előtti napon a versenyspecifikus táplálkozásra összpontosít. Szénhidrátban gazdag folyadékot iszik, 80 uncia céljára, beleértve a Gatorade-hoz hasonló sportitalokat. Vacsorára olyan szénhidrátokat fogyaszt, mint a rizs, a burgonya vagy a tészta, valamint a sovány fehérje és a főtt zöldségek. A gyakori mosdójárás elkerülése érdekében a legtöbb folyadékot vacsora közben issza, és lefekvés előtt iszik egy kis pohár vizet.

Versenynap reggel

A verseny napján Scaroni egy pohár vízzel kezdi a hidratálást. Mivel a reggeli és a verseny kezdete között eltelhet néhány óra, nagyobb étkezést fogyaszt, amely összetett szénhidrátokat és fehérjéket tartalmaz, például zabpehelyet és joghurtot vagy mogyoróvajat. A rajt előtt a buszon és a sátorban szénhidrát hidratáló keveréket is visz magával. A kávé kötelező neki, akár saját AeroPress használatával, akár egy kávézóban vörös szemet kap.

Tankolás a verseny alatt

Scaroni 60 gramm szénhidráttal tölti fel a CamelBak-ot a hidratáló keverékéből, és egy szívószálon keresztül issza, különösen lejtőn, amikor nem kell a kezét használnia. Ez a stratégia különösen fontos olyan parasportolók számára, akiknek gerincvelő-sérülése miatt a GI működése károsodott.

Tanácsok maratonistáknak

Scaroni azt tanácsolja a maratonistáknak, hogy a verseny napján tartsák be edzéstervüket, és ne próbáljanak ki semmi újat. A gyomor-bélrendszeri problémák elkerülése érdekében fontos, hogy a verseny során pontosan azokat az ételeket és márkákat használja, amelyeket elfogyasztunk. Azt is javasolja, hogy gyakorolja a korai reggelit vagy több kis étkezést, amelyet a verseny napján fogyasztanak el. Végül azt javasolja, hogy kerüljék az új ételeket vagy italokat, például az ingyenes kávét, ha korábban nem fogyasztották őket edzés közben.

About the author
Matteo Bianchi
Matteo Bianchi

Matteo "Teo" Bianchi, akit a BettingRanker "Data Dynamo"-jaként emlegetnek, a sportrajongó és a számok zseniális kombinációja. Alapos kutatása biztosítja, hogy a fogadók mindig egy lépéssel előrébb járjanak, így ő a platform sarokköve.

Send email
More posts by Matteo Bianchi

Legújabb hírek

Hogyan kezeljük a fogadások rossz futásait
2023-11-20

Hogyan kezeljük a fogadások rossz futásait

Hírek