FIFA Világkupa

December 18, 2022

2022-es labdarúgó-világbajnokság döntője – Argentína–Franciaország

Ádám Kovács
WriterÁdám KovácsWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Az izgalmas és küzdelmes mérkőzések intenzív hónapja után a FIFA világbajnokság végre a végéhez közeledik. A világ minden tájáról érkezett csapatok küzdöttek meg a pályán, és mindannyian osztoznak azon az álmon, hogy a labdarúgás legikonikusabb trófeáját a magasba emeljék, egyesek meglepő versenyzők, mások pedig elmaradtak a várakozásoktól. 

2022-es labdarúgó-világbajnokság döntője – Argentína–Franciaország

És mindez egyetlen végső meccshez vezetett – egy epikus meccshez a 2014-es döntős Argentína és a visszatérő bajnok Franciaország között! Vasárnap játszották a Lusail Iconic Stadionban, ez az ínycsiklandó összecsapás évek óta készül, és abszolút lenyűgözővé készül.

A tökéletes befejezés?

A futballrajongók hosszú évek óta vitatkoznak azon, hogy Lionel Messi valóban a legjobb játékos, aki valaha is a pályán volt, vagy egyszerűen a legjobbak egyike. Bár szinte mindent megnyert, ami csak elképzelhető klubszinten, a legnagyobb kritika a nemzetközi szintű címek hiánya volt.

Ez egyértelműen olyan dolog volt, ami magát Messit is nehezítette, nem azért, mert érdekelte, hogy mások mit gondolnak a karrierjéről, hanem azért, mert mindig is az volt az álma, hogy címeket vigyen vissza szülőhazájába, Argentínába, és örömet szerezzen népének.

Míg a rá nehezedő nyomás és elvárások nyilvánvalóan túlsúlyosak és irreálisak voltak, egyértelműen ránehezedtek, mivel elveszített egy világbajnokságot és két Copa America döntőt. Miután Messi kihagyott egy büntetőt a Copa America második döntőjében, rövid időre még a válogatottból is kilépett – képtelen volt megbirkózni a hatalmas csalódással.

A hétszeres Aranylabdás azonban végül visszatért az albicelestei csapathoz, hogy újra megpróbálja megvalósítani végső álmát, és tavaly Brazíliában sikerült ezt végre megvalósítania. 

A Maracana Stadionban Brazíliával mérkőzött meg – történelmi riválisával hazai pályán – Argentína szívvel küzdött, és mindent beleadott, hogy végül felemelje a kupát az 1-0-s győzelem után. Messi boldogsága és megkönnyebbülése nyilvánvaló volt, mintha éppen egy hatalmas súlyt vett volna le a válláról.

Messi teljesítette, amit mindig is szeretett volna, és ezt soha senki nem vehette el tőle.

És elérkeztünk ehhez a világbajnoksághoz, Messi utolsó táncához. A parányi zseni nem csak a legjobbját érte el - 35 éves kora ellenére -, de úgy tűnik, hogy inkább élvezi magát, mintsem szenved az egész versenyen.

A feltörekvő, ígéretes és fiatal tehetségekkel teli csapat kapitányaként Messinek sikerült megtennie azt, amit mindig is mindenki kért tőle, ésszerűtlenül: Argentína mellé állni, és bevinni a döntőbe – ugyanúgy, ahogy Maradona tette Mexikóban 1986-ban.

Akár sikerül megnyernie, mint Maradonának, akár egy francia csapattal esik ki, amelyet mindkét fél fölényeként tartanak számon, legendája bebetonozott. De a csapat összegyűlik a kapitányuk körül, és egy életre szóló búcsúajándékot adnak neki? Vajon a legnagyobb örömet tudják hozni Argentína népének?

A 21. század első bajnoka?

A Les Bleus 24 év után az első bajnokként érkezik a Lusail Stadionba, aki részt vett egy egymást követő döntőben, és nem nehéz megérteni, miért.

Még akkor is, ha több mint fél tucat első csapatjátékos sérült meg – köztük több 2018-as vb-győztes is – a Les Bleus megmutatta, hogy ők a legerősebb és legteljesebb csapat az egész tornán.

Az egész torna során ritkán zavarta őket riválisuk, és a Tunézia elleni 1-0-s vereségtől eltekintve – amelyen Franciaország az összes első csapatjátékosát pihentette – már több mint egy éve nem maradtak le a gólvonalról. Néhány perc.

Míg Franciaország ereje az egész csapat erejében rejlik, szinte lehetetlen, hogy ne a legzseniálisabb játékosuk, Kylian Mbappé legyen a reflektorfényben. Nemcsak holtversenyben van Messivel az Aranycipőért vívott versenyben 5 góllal, de a kupa teljes ideje alatt a legjobb teljesítményt nyújtotta.

Még ha nem is szerzett gólt a negyeddöntőben vagy az elődöntőben, abszolút kulcsfontosságú volt Franciaország összes támadóerőfeszítésében – mind a két meccsen asszisztolt, mind kulcsfontosságú gólhelyzeteket teremtett, és közben megmutatta néhány fantasztikus cselezését és képességeit.

Tekintettel arra, hogy az argentin futam mögött meghúzódó narratíva nagyon szorosan Messire összpontosul, nehéz nem a PSG-csapattársával vívott párharcot a meccs egyik fő beszédtémává tenni. Hiszen most, hogy Ronaldo és Messi pályafutása alkonyi éveiben járnak, az óriások új generációja van kibontakozóban, és Mbappe újra és újra bebizonyította, hogy a beszélgetések élére áll.

Az igazi kérdés az, hogy itt az ideje Mbappénak, az új szupersztárnak, hogy átvegye a világ uralmát, vagy Messi és a régi gárda még egy utolsó ízelítőt kap a dicsőségből, mielőtt elsüllyedne a naplemente.

Ki viszi haza a kupát?

Egy igazi világbajnoki klasszis, Argentína és Franciaország három különböző alkalommal találkozott egymással a világbajnokságon. 

Az első két találkozójukat a csoportkörben játszották – mindkettő Argentína győzelemmel végződött – először 1930-ban, majd később az 1978-as argentin világbajnokságon, ahol a házigazdák 2-1-re megnyerték a meccset, és kiütötték őket. a csészéből. 

Legutóbbi meccsük mindössze 4 éve volt, a 2018-as oroszországi világbajnokság nyolcaddöntőjében. Az egész torna egyik legjobb meccse, Franciaország 4-3-ra megnyerte a meccset.

Az összesített rekordot tekintve mindkét fél 12-szer mérkőzött meg egymással, hat Albiceleste-győzelem, három döntetlen és három francia győzelem mellett.

Mivel mindkét csapatról ismert, hogy a támadófutballt előnyben részesítő fél, ez a meccs egy klasszikus világbajnoki döntő minden tulajdonságával rendelkezik – különösen, ha a játék olyan nyílt, mint amikor ezek a felek 2018-ban Oroszországban mérkőztek meg egymással.

Ha úgy gondolja, hogy ez így van, a 2,5 gól felett 2,30-ért találhatja meg a Betssonnál, ami nagyon jó értéknek tűnik.

About the author
Ádám Kovács
Ádám Kovács
About

Ádám, aki Szegeden született és Budapesten csiszolódott, a modern magyar online kaszinó rajongók úttörője. Ötvözi a hagyományos játékokat a digitális pezsgéssel, így hidat ver a magyar szerencsejáték múltja és jelene között.

Send email
More posts by Ádám Kovács
undefined is not available in your country. Please try:

Legújabb hírek

Merüljön el az izgalomban: Keeneland közelgő Doubledogdare Stakes választásai
2024-04-18

Merüljön el az izgalomban: Keeneland közelgő Doubledogdare Stakes választásai

Hírek