Fogadási oddszok

March 1, 2023

Különböző típusú fogadási esélyek magyarázata

Ádám Kovács
WriterÁdám KovácsWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Mielőtt bármilyen szinten fogadni kezdene, meg kell értenie az esélyeket. A legáltalánosabb fogadási szorzók megértése, valamint a különféle formátumok elolvasása és megértése elengedhetetlen a megalapozott fogadások megtételéhez.

Különböző típusú fogadási esélyek magyarázata

A tört odds (brit), a tizedes odds (európai) és a pénzvonal odds (amerikai) a három leggyakoribb rendszer a fogadási szorzók megjelenítésére. Ezek pusztán alternatív módok az azonos szorzók megjelenítésére, és nincs különbség az egyik módszer használatából származó kifizetések között. Tehát az események valószínűsége a fent bemutatott formátumok bármelyikében kifejezhető egyszerűen az esélyszorzó megváltoztatásával.

Vessen egy pillantást a fogadási szorzókról szóló szakértői útmutatónkra, hogy felkészítse Önt a fogadási esélyekre online fogadási utazás.

Hogyan működnek a tört vagy a brit esélyek

A tört szorzók használata (más néven "brit, "UK" vagy "hagyományos" odds) a legnépszerűbb online fogadási szorzók a brit és ír bukmékerek között. Ezeket általában perjellel (/) vagy kötőjellel (-) fejezzük ki.

A 6/1-es (hat az egyhez) eséllyel tört fogadási esélyek formátuma azt jelzi, hogy Ön 6 dollárt keres minden megtett 1 dollár után, és visszakapja 1 dollárját (azaz a feltett összeget).

Ez a kifizetési százalék, tehát ha az esély 1:6, akkor 6 dollárt nyerne, és visszakapná 1 dolláros tétjét összesen 7 dollárért. Egy 10 dolláros sikeres fogadás 6/1-nél 70 dollárt (60 dollár haszon plusz 10 dollár tét) eredményez.

Egy tét teljes (lehetséges) hozama Tp=S(ND)+S formában fejezhető ki

ahol:

 • Tp a teljes kifizetés
 • S a tét összege
 • Az ND a tört fogadási szorzóformátumok számlálója/nevezője (például 28/6).

Tegyük fel, hogy ez a három szervezet a favorit a 2022-es NBA-döntők megnyerésére:

 • Miami Heat: 13/5
 • Golden State Warriors: 9/2
 • LA Lakers: 7/1

Könnyen belátható, hogy a Heat előnyben részesített, míg a Warriors és a Lakers hosszabb online fogadási esélyekkel rendelkezik a győzelemre. Ha fogad, hogy Miami megnyeri a bajnokságot, akkor minden kockáztatott 5 dollár után 13 dollárt gyűjt. Ha viszont a Golden State nyerne, akkor 9 dollárt kapna minden kockáztatott 2 dollár után. Ha a Lakersre fogad, és nyer, akkor 7 dollárt gyűjt minden megtett 1 dollár ellenében.

A fenti feltételezés szerint a Miami Heats győzelmére tett 100 dolláros fogadás megtéríti az eredeti befektetését, plusz 260 dollár nyereséget (100 dollár x (13/5)), összesen 360 dollárt. Ha azonban 100 dollárral fogad a Golden State-re, hogy nyerjen, 450 dollárt (100 dollár x (9/2)) nyerhet az eredeti 100 dolláros fogadáson felül, összesen 550 dollárért.

Ha a Milwaukee megtörné az idegességet, nyereménye 700 dollárra (100 dollár x (7/1)) nőne. Az első 100 dolláros tét visszatérítése 800 dollárra növelné a nyereményt.

Hogyan működnek az európai vagy decimális szorzók

A tizedes oddsokat, amelyeket gyakran "európai", "digitális" vagy "kontinentális" szorzóknak neveznek, széles körben használják fogadási szorzóként Ausztráliában, Új-Zélandon és Kanadában. Ezek kevésbé bonyolultak és egyszerűbbek. Az esélyekre pillantva megtudhatja, kik a kedvencek és kik az esélytelenek.

A tizedes szorzók százalékban vannak kifejezve, és a dollártétenkénti potenciális nyeremény kiszámítására szolgálnak. Ha az odds tizedesjegyként jelenik meg, akkor a kifizetés lesz ez az összeg, nem az átvétel. Így nem kell újból hozzáadnia a tétet a végső kifizetési összeghez, mert az már be van számítva.

Egy tét teljes (lehetséges) hozama Tp = SD formában fejezhető ki 

ahol:

 • Tp a teljes nyereség
 • S a feltett összeg
 • D a tizedes páratlan

Vegyük például a 2023-as League of Legends világbajnokságot.

 • DRX: 4.00
 • T1: 1.3

A nyerési esélyek az alábbiakban láthatók a dolláronkénti tét összegével kapcsolatban. 400 dollárt (100 x 4,00 dollárt) kereshet, ha 100 dollárt fogad a DRX-en, hogy megnyerje a Summoner's Cupot. A kezdeti befektetés 100 dollár volt. Így a nettó nyereség 300 dollár volt.

130 dollár (100 x 1,3) dollár megtérülésre számíthat, ha 100 dollárt tesz meg a T1-en. 30 USD nettó nyereséget kapunk, ha a teljes hozamból levonjuk a 100 USD kezdeti befektetést.

Ezen szorzók alapján egyértelmű, hogy a fogadóirodák a T1-et tartották a legesélyesebb csapatnak a győzelemre. A listán szereplő versenyzőknek kisebb az esélye a nyerésre, és nagyobb kockázatot vállalnak, ha a teljes nyeremény (azaz a tizedes páratlan) nagyobb.

Hogyan működnek az amerikai vagy a Money Line Odds

A pénzes sorszorzók (néha "amerikai" vagy "amerikai" szorzókként ismertek) széles körben használatosak az Egyesült Államokban sportfogadási szorzóként. Ha egy kedvencre fogad, az esélyek negatív előjellel (-) jelennek meg mellettük, jelezve, hogy mennyi pénzt kell megtenni a 100 dollár nyeréséhez. Az esélytelenebbek szorzóin egy plusz (+) szimbólum található, amely minden megtért 100 dollár potenciális megtérülését jelenti.

Ennek megértéséhez használjunk egy illusztrációt:

Tegyük fel, hogy egy online fogadóoldal a következő pénzes szorzót tette közzé a Pittsburgh Steelers és a Kansas City Chiefs közötti futballmeccsre.

 • Steelers: +585
 • Főnökök: -760

A sportfogadás jóval kisebb valószínűséggel (körülbelül 15%) helyezte a Steelers játék megnyerésének valószínűségét, amint azt az is mutatja, hogy a fogadóirodák +585-ös szorzót tett közzé. Tehát, ha 585 dollárt szeretne nyerni, 100 dollárt kell fogadnia a Steelersre. Ha a Steelers nyer, akkor 585 dollárt kap, plusz 100 dolláros eredeti tétjét, ami összesen 685 dollárt jelent.

A Chiefsre fogadva annak a klubnak, amely a legnagyobb valószínűséggel nyeri meg a játékot, 760 dollár tétre lenne szüksége, hogy 100 dollárt nyerjen. Ha a Chiefs nyer, 860 dollárt gyűjt (az eredeti tét 760 dollár plusz a 100 dolláros nyereség).

A két szorzó ekkora különbségével egyértelmű, hogy a Chiefsnek nagyobb az esélye arra, hogy ebben a csatában az élre kerüljön.

A Ház mindig nyer: mit jelent?

A megjelenített szorzók soha nem jelentik egy esemény bekövetkezésének (vagy meg nem történésének) valós valószínűségét vagy lehetőségét. A fogadóirodák haszonkulcsa ezekbe az oddsokba van beépítve, így a nyertes mindig kevesebbet kap, mint akkor, ha a szorzó pontosan tükrözi a nyerési valószínűséget.

A sportfogadóknak úgy kell kiszámítaniuk az általuk közzétett online fogadási szorzókat, hogy azok nyereséget termeljenek, függetlenül az akció kimenetelétől. Ehhez a sportfogadónak pontosan fel kell mérnie egy esemény valós valószínűségét vagy lehetőségét. Ennek szemléltetésére nézzük meg az alábbi mintajátékban az egyes eredmények kikövetkeztetett valószínűségét.

 • A-csapat: -250 (implikált valószínűség = 71,43%)
 • B-csapat: +200 (implikált valószínűség = 33,33%)

Figyeljük meg, hogy ezeknek a valószínűségeknek az összege 104,76% (71,43 + 33,33). Ez ellentmond annak a követelménynek, hogy az összes valószínűség összege 100% legyen? Ennek az az oka, hogy a megjelenített szorzók nem igazak.

A "over-round" vagy a 100% feletti százalék a fogadóirodák lehetséges bevétele, ha a fogadásokat megfelelő arányban fogadják el. Mindkét csapatra fogadás 104,76 dollár befektetést igényel, hogy 100 dollárt nyerjen.

A bukméker várhatóan 104,76 dollárt kap és 100 dollárt fizet (beleértve a fogadást is), ami 4,5%-os (4,76/104,76) profitot eredményez, függetlenül a játék kimenetelétől. A fogadóirodák előnye beleszámít az oddsba.

Végső gondolatok

Az online fogadási szorzók elolvasása és megértése döntő fontosságú, ha sikeres fogadó akar lenni. Tudnia kell, hogyan konvertálhat esélyeket egyik formátumból a másikba, hogyan értelmezheti a kikövetkeztetett valószínűségeket a mutatott esélyek alapján, és hogyan hasonlíthatja össze egy esemény valós esélyeit a megjelenítettekkel. Ezt követően elegendő információval fog rendelkezni ahhoz, hogy megalapozott fogadást tegyen.

About the author
Ádám Kovács
Ádám Kovács
About

Ádám, aki Szegeden született és Budapesten csiszolódott, a modern magyar online kaszinó rajongók úttörője. Ötvözi a hagyományos játékokat a digitális pezsgéssel, így hidat ver a magyar szerencsejáték múltja és jelene között.

Send email
More posts by Ádám Kovács
undefined is not available in your country. Please try:

Legújabb hírek

Merüljön el az izgalomban: Keeneland közelgő Doubledogdare Stakes választásai
2024-04-18

Merüljön el az izgalomban: Keeneland közelgő Doubledogdare Stakes választásai

Hírek