Hírek

October 19, 2022

A sportfogadási árrés magyarázata

Ádám Kovács
WriterÁdám KovácsWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher

Az online sportfogadási oldalak fogadási vonalakat kínálnak. Másrészt a sportfogadók ezeken a vonalakon fogadnak abban a reményben, hogy nyerhetnek egy adott jövedelmező sportágon. Természetesen egyetlen bukméker sem kínálja szabadon szolgáltatásait – ugyanúgy profitot kell termelnie, mint bármely más vállalkozásnak. Az egyetlen módja annak, hogy egy sportfogadó pénzt keressen, az az, hogy haszonkulcsot teremt. Meglepő módon azonban sok fogadó továbbra sem tudja, hogy mit jelentenek az árrések.

A sportfogadási árrés magyarázata

Bárki sportfogadás meg kell érteniük az árrések alapjait, hogy növeljék nyerési esélyeiket. Ez a cikk a fogadási árréseket és azok jelentőségét tárgyalja a sporteseményekben fogadó fogadók számára.

Mik azok a sportfogadási marzsok?

Gyakran előfordul, hogy a legtöbb online sportfogadási oldal azt állítja, hogy a legjobb esélyek. De sajnos ezek az állítások nem mind érvényesek. Szóval, hogyan tudja meg egy fogadó, hogy melyik fogadóiroda mond igazat? Egyszerű. A margók működésének megértésével.

Mi az a margin? Az árrés a fogadóirodák által kínált szorzók értékének és az adott kimenetel tényleges valószínűségének különbsége. Valójában mindig különbségnek kell lennie e két érték között, amelyet gyakran egy adott fogadás „díjának” tekintenek. Sőt, a marzsok előnyt jelentenek a fogadóirodák számára a játékossal szemben, az eredménytől függetlenül.

Amikor egy fogadóirodák áraznak egy piacot, gondosan állítják be a szorzót oly módon, hogy az vonzó legyen a piac mindkét oldala számára. Ennek az egyensúlynak az elérése arra készteti a játékosokat, hogy bármelyik kimenetelre fogadjanak, így segítve a fogadási oldal egyensúlyi felelősségét.

Az árrés azonban semmilyen módon nem garantálja a sportfogadások nyereségét. Vannak esetek, amikor a fogadóirodák veszíthetnek, ha egy kiegyensúlyozatlan vonal rossz oldalán találják magukat.

Miért kell a fogadóknak megérteniük az árrést?

A sportfogadások marzsát a legtöbb esetben körülbelül 5%-ban határozzák meg. De ez a látszólag kis százalék biztosítja, hogy a fogadóirodák továbbra is az üzletben maradjanak. Másrészt, ha az online sportfogadási oldalakon játszanak magasabb árréssel, akkor többet fizetnek, ha veszítenek, és kevesebbet keresnek, ha nyernek.

Például úgy tűnhet, hogy két 4%-os és 4,4%-os árréssel rendelkező sportfogadás majdnem hasonló árréssel rendelkezik. De még a legkisebb különbséget is jelentősnek kell tekinteni, tekintettel a sportban a győzelem és a vereség közötti vékony határvonalra. 

A nyereség és a veszteség közötti különbség általában körülbelül 52%, és az átlagos fogadóirodák 5%-ot számítanak fel. Ez azt jelenti, hogy csak azok a fogadók fizethetnek a fogadóirodának, akik a páros fogadások 52%-át megnyerik. Noha az 52%-os nyerési arány nem tűnik nehéznek, ez egy olyan bravúr, amely továbbra is több millió fogadói zavarba ejti, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy ezt még jobban tudják.

Érdemes megjegyezni, hogy az alacsony árrést kínáló bukmékereknek nem feltétlenül kell a legmagasabb szorzót megadniuk.

Fogadási árrés kiszámítása

A kis árrések egyszerű keresése ritkán segít. A sportfogadóknak képesnek kell lenniük az árrések kiszámítására. Az árrés kiszámítása bármely fogadásnál általában nem olyan egyszerű, mint az ABC a legtöbb fogadó számára. Több kell hozzá, mint keresni sportfogadási tippek.

Ellentétben azzal a közkeletű megjegyzéssel, hogy az emberek kedvenc csapataikra vagy sportjaikra fogadnak, de fogadást tesznek a fogadóirodák és az esélyek ellen. Tehát hogyan lehet kiszámítani az árrést? Egyszerű:

  • Kétirányú esemény esetén: Margó = (1 / tizedes odds az A lehetőségnél) + (1 / tizedes odds a B lehetőségnél) - 1
  • Alkalmazás: A fociban a 2,5 gól felett/alatt fogadott tét határainak kiszámításakor a 2,5 gól feletti szorzó 1,66, míg a 2,5 gól alatti szorzó 2,02. Számításaink a következőképpen néznek ki:
  • (1/1,66) + (1/2,02) – 1 = 0,0974

A választ százalékban kifejezve: 0,0974 x 100% = 9,74%

Ennek a tétnek a marzsa 9,74, ami természetesen nem jó egyetlen fogadónak sem.

A legjobb árrés megtalálása

A játékos érdeke az, hogy olyan fogadóirodát találjon, aki az alacsony árrésről híres. Egy egyszerű online keresés is elegendő lehet, de egyes játékosok előnyben részesítik az árrés-kalkulátorokat ill bukmékerek rangsoroló webhelyei. A kellő gondosság fontos, amikor az internetet keresik a legjobb árrésért, tekintve, hogy még a legelismertebb webhelyek sem kínálnak állandóan alacsony árrést minden piacon. De arról ismertek, hogy alacsonyabb árréssel rendelkeznek, mint más konkurens webhelyek.

Nem bölcs dolog bárhol szerencsejátékot játszani, mint egy alacsony árréssel rendelkező bukmékernél. Végtére is, az alacsonyabb árrés kritikus fontosságú a játékos hosszú távú kilátásainak javításában.

Végső gondolatok

A marzsok „szükséges rossz” a fogadási iparágban. Árrések nélkül a sportfogadó nem tudja majd kínálni szolgáltatásait. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fogadóknak meg kell elégedniük bármilyen árréssel. A játékosoknak mindig törekedniük kell arra, hogy a legalacsonyabb árréssel rendelkező fogadásokat találjanak, amikor téteket kötnek más sportfogadási tippekkel együtt.

Az alacsony árrések mellett a fogadóknak más olyan ajánlatokra is figyelniük kell, amelyek megérik az online sportfogadást. Ilyen például a fogadási piacok sokfélesége, elérhetősége nagylelkű bónuszok, banki lehetőségek és az ügyfélszolgálat minősége. Az a sportfogadás, amely az összes megfelelő négyzetet kipipálja, és még mindig alacsony haszonkulcsot kínál, „ideálisnak” tekinthető az online fogadások szempontjából.

About the author
Ádám Kovács
Ádám Kovács
About

Ádám, aki Szegeden született és Budapesten csiszolódott, a modern magyar online kaszinó rajongók úttörője. Ötvözi a hagyományos játékokat a digitális pezsgéssel, így hidat ver a magyar szerencsejáték múltja és jelene között.

Send email
More posts by Ádám Kovács
ThunderPick
2000 dollár bónusz

Legújabb hírek

Merüljön el az izgalomban: Keeneland közelgő Doubledogdare Stakes választásai
2024-04-18

Merüljön el az izgalomban: Keeneland közelgő Doubledogdare Stakes választásai

Hírek